Това влиза в последната разработка на Плана за възстановяване, който в петък се внася в Брюксел

Правителства да отпускат държавни помощи и да намаляват данъци и такси, както и да поемат част от сметките за тока за най-бедните. 

У нас темата за високите цени на тока е производна на темата кога да закрием въгледобива си.
  
Миньорите от „Марица изток“ дойдоха днес на жълтите павета в София и обявиха, че 
произвеждат евтина енергия. 

Техният протест е не само за запазване на работните им места, а за бъдещето на всички българи, заплашени от енергийна криза. 

"Без "ТЕЦ Марица изток 2", без всички въглищни централи, няма да имаме стабилна и постоянна доставка на електроенергия за бита и за бизнеса", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Деян Дяков, председател на КНСБ, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

Синдикалистът подчерта, че се протестира и за работните места на всички колеги, които ще бъдат загубени.

Той бе категоричен, че на територията на "ТЕЦ Марица изток 2" няма да има газова централа, "Нямаме намерение да заместваме въглищната централа с газова, това е заложено в последния План за възстановяване, който ще влезе в петък в Брюксел", добави той.

Министър Пеканов: Създаваме държавно предприятие за рекултивация (ВИДЕО)

Дяков разкри, че заложената от нашето правителство индикативна дата за закриване на въглищните централи е 2038 година, но не е твърда, я с опция за удължавана до 2040-2042 година, с оглед на това, че в момента нямаме изградена друга базова мощност.

Синдикалният лидер в  в "Мини Марица-изток" Наско Митев заяви, че миньорите са готови на крайности, за да предпазят от политическото безумие на Зелената сделка нашата държава.

Според него, ако спре работата на "ТЕЦ Марица изток", ще трябва българските граждани да вадят свещите за дълго време.

"Все още няма реална алтернатива на въглищните централи", каза още Митев.

Той е убеден, че газова централа на мястото на ТЕЦ 2 е абсурд, както и инвестициите в такава.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изрази пълната си подкрепа към протестиращите работници и служители в "Мариците".

"Когато се касае за енергетика и бъдещото на толкова много хора, трябва да има единна стратегия за действие и съгласие на всички политически сили", убеден е кметът.

За него е нужно дългосрочно, дълготрайно решение за енергетиката.

"Имаше опити за преговори с всички партии по време на управлението на ГЕРБ, но те не доведоха до резултат", припомни Живко Тодоров.

ЕК предложи мерки срещу високите цени на енергоносителите

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.