През следващата седмица работни групи започват работа

Представители на бизнеса и служебния кабинет обсъдиха възможни мерки, свързани с цените на тока за индустрията. Това съобщи в Министерския съвет икономическият министър Даниела Везиева. На срещата присъстваха представители на КРИБ и БФИЕК.

„Проведохме една среща, на която обсъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация”, добави Везиева. 

Собственикът на най-големия завод за целулоза у нас: Разходите ни за ток скочиха три пъти

Постигнало се е обединение около това в рамките на следващата седмица работни групи от три министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвят текстове, свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител.

 

 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни, че всеки ден се получават многобройни обаждания от представители на бизнеса. „Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някого от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа”, посочи той. 

По думите на Домусчиев цените за електроинтензивната електроенергия са „убийствени”, сравнено с тези в останалите европейски държави. „Да не говорим вече за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика. По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България, проведохме тази среща след отправено писмено предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката”, добави председателят на КРИБ.

Домусчиев определи проведения разговор с властта като ползотворен. „Предложението на КРИБ е един хибриден модел, с който да се помогне на българската индустрия. Хибриден е защото, по настояване на работодателските организации, правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не решава проблема на никого, не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, където себестойността на електроенергията е важна част от себестойността на продукцията и пречат на нейната реализация и на износа”, добави още той.

Домусчиев обясни, че настояват да се пристъпи към подписването на двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. „Това е нещо, което до края на следващата седмица ние трябва да решим с юристи и със съответните експерти в тези работни групи. От страна на правителството ще бъде министърът на енергетиката, а от наша страна - председателят на БФИЕК Константин Стаменов. Да се надяваме, че ще даде добър резултат”, каза още той, като допълни, че проблемът е голям и няма как да се изчаква повече.

Цените на тока започват да влияят и на болниците

Според председателя на КРИБ не е нормално един голям завод, в който работят хиляди хора, да заплаща 500-600 лева сметка за базова електроенергия, а домакинство - 119 лева сметка за ток у дома. „При нас пирамидата е обърната обратно. Нека си има регулиран пазар, нека си има помощи за енергийно бедни, но както в цяла Европа, нашата енергоинтензивна индустрия трябва да има възможност да подписва двустранни договори за по-дълги периоди. Защото нито един производител не може да стои на пазара и да гадае каква ще е цената на електроенергията утре. При нас моделът е много сбъркан, това е причината да настояваме, както има регулиран пазар за гражданите, така и да има форма на двустранни договори, с които да работи енергоинтензивната индустрия, която е много стратегическа за държавата”, категоричен е Домусчиев.

Той обясни, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени.

КЕВР за ръста в цените на тока: Прогнози не могат да се правят (ОБЗОР)

КРИБ: Цените на тока достигнаха нов абсолютен рекорд, сътресенията предстоят

Акция на ДАНС в офисите на голям производител и търговец на ток

Снимки: БГНЕС