Днес беше последният ден от гратисния период, в който не се налагат глоби при липса на зелен сертификат

Извънредно на „Дондуков” 2, президентът Румен Радев събра ключови министри от служебното правителство. Поводът e COVID кризата и мерките срещу разпространението на вируса.

Днес беше последният ден от гратисния период, в който не се налагат глоби при липса на зелен сертификат, а вече се работи върху план за връщане на децата в клас. Радев призова това да се гарантира възможно най-бързо.

Пандемията стана арена на нов остър конфликт между държавния глава и бившия премиер. А в спора „за” и „против” ограничителните мерки се включиха всички политически сили.

Президентът събра петима министри на „Дондуков” 2. Румен Радев заяви, че осъзнава негативния ефект от новите мерки, но подкрепи министрите и техните решения. Радев посочи още, че мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация.

А ваксинацията у нас доведе до задочен спор между Румен Радев и Бойко Борисов.

Общественото напрежение след новите мерки доведе до извънредна среща в президентството.

„Тези решение предизвикаха стрес и възмущение сред хората. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение. Животът на нашите съотечественици е по-важен отколкото изборния резултат, който ще приема със смирение”, заяви Радев.

Радев призова да се гарантира възможно най-бързо връщането на децата в училище

Държавният глава обяви, че застава зад решението на служебния кабинет, но настоява за ясни правили и предвидимост.

„Получавам информация, че на много места вместо безплатни антигенни тестове, хората плащат от 15 до 45 лева. Очаквам здравното министерство да провери и да се осигурят обещаните безплатни тестове”, заяви Раде

Последваха критики и към бившите управляващи.

„Считам, че затварянето е крайна мярка. Още помним изгонването от градинките, блокада по градовете, щетите за икономиката”, каза Радев.

Отговорът на бившия премиер дойде от Пловдив.

„Като какъв кандидат-президентът Румен Радев свиква правителството? Той трябваше да направи само едно нещо - да си издаде указ да освободи Кацаров”, заяви Борисов. 

Сблъсък се очерта и заради ваксините.

„Предишните управляващи насадиха крайно недоверие към ваксините”, смята Радев.

3354 са новите случаи на коронавирус

„Всеки ден излизахме и казвахме: „Ваксинирайте се, моля ви!” Ние по 43 хиляди на ден ваксинирахме, зелените коридори защо ги спряха”, заяви Борисов.

Критики се чуха и от останалите политически сили.

„Ще му повлияе положително, ако го освободи. Очевидно е, че грешките на министър Кацаров вредят на президента Радев”, смята Корнелия Нинова.

А темата отекна и сред основните претенденти за властта.

„Проблемът не е в сертификатите. Проблемът е в липсата на комуникация между тези, които налагат мерките, и хората”, заяви Ивайло Вълчев от ИТН.

„Работата на Радев не е да е журналист, а да дава решения”, каза Лозан Панов.

„Това днес беше кризисен пиар. Кой не знаеше, че есента ще влезем в тежка пандемична криза?”ы попита Йордан Цонев от ДПС.

„Болниците, лекарите, хората искат отговор как държавата ще им помогне”, заяви Мая Манолов

От „Продължаваме промяната” не коментираха темата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.