Заведения в областта затварят врати заради липса на ваксиниран персонал

Учениците от три общини в област Враца от днес учат дистанционно. Това са Мездра, Роман и Враца. В Бяла Слатина пък онлайн ще се обучават само учениците от горния курс, без тези от 7, 8 и 12 клас.

Заболелите от COVID-19 във Врачанска област растат. Днешните цифри сочат 6710 заразени на 100 000 души население за последните 14 дни. Най-висока е заболеваемостта в общините Роман и Враца, където цифрата е над 900, а в община Мездра - 883.

Именно тези цифри наложиха децата да преминат на дистанционно обучение. В СУ „Васил Кънчов” във Враца днес в класните стаи трябваше да влязат 540 деца, които сега са пред компютрите си.

Родители и педагози са разделени в мненията си. Голяма част от тях мислят, че дистанционното обучение е нещо добро, но немалко са на мнение, че това е проблем, особено за децата от 1-ви до 4-ти клас.

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

„Много е трудно за малките ученици, тъй като първокласниците тепърва придобиват навици. Смятам, че с помощта на родителите, които разбират за какво става въпрос и работят в екип с учителите, ще успеем да се справим в начален етап. В рамкике на два дни предходната седмица раздодохме около 40 лаптопа, около 15 от които - на ученици от начален етап”, обясни директорът на учебното заедение Димитър Марков.

Днес и ресторантьори във Враца затвориха врати, защото не могат да осигурят достатъчно ваксинирани служители, които да обслужват клиентите.

Заради зелените сертификати: Заведения и фитнеси търпят сериозни загуби

Източник: Nova news