Тази сутрин войници задържаха членове на правителството и лидери на политически партии

Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан обяви извънредно положение, разпусна властите, ръководещи демократичния преход в страната, и обяви съставянето на ново правителство, след като тази сутрин войници задържаха членове на правителството и лидери на политически партии.

В свое телевизионно обръщение към нацията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан заяви: "За да коригираме хода на революцията, решихме да обявим извънредно положение в цялата страна, да разпуснем преходния суверенен съвет и кабинета".

Изявлението бе направено в момент, когато в столицата Хартум избухнаха сблъсъци, а войници стреляха с бойни патрони по хора, излезли на улицата, за да протестират срещу завземането на властта, съобщи АФП.

 

Насилието беше съсредоточено предимно пред щаба на армията в столицата, часове след като войници задържаха министър-председателя Абдала Хамдок, министрите в неговото правителство и цивилни членове на Управляващия съвет на Судан, съобщи Министерството на информацията. Те са били отведени, след като "отказали да подкрепят преврата", се казва в съобщение във Facebook.

Рано сутринта интернет връзката в цялата страна беше прекъсната, а главните пътища и мостове в Хартум - затворени, преди войниците да нахлуят в централата на суданската държавна телевизия.

Скоро след това хората излязоха по улиците в знак на протест срещу действията на военните, като запалиха гуми и натрупаха редици от тухли по пътищата, за да ги блокират.

"Военните сили стреляха с бойни патрони по протестиращите, отхвърлящи военния преврат", заявиха от Министерството на информацията.

По данни на Централния комитет на суданските лекари при сблъсъците досега са ранени 10-ина души.

Европейският съюз призова за освобождаване на цивилното ръководство и настоя за избягване на "насилието и кръвопролитието".

Снимки: БГНЕС

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС