Жертва на катастрофа или коронавирус?

13-годишно момче почина след тежка катастрофа, но името му се оказа в системата, вписано като жертва на COVID-19. Случаят се развива на територията на две области, но финала е в държавната болница в Плевен.

Между Луковит и Златна Панега е село Петревене. В понеделник вечерта лек автомобил с четирима души се удря челно в тир на изхода на населеното място. Сред тежко ранените е и 13-годишният Васил. Той е откаран в болницата в Плевен. Преди да бъде опериран му е направен тест за COVID-19.

„На пациентите, които попадат за лечение, се вземат тестове.  И неговият тест е излязъл положителен”, обясни говорителят на УМБАЛ „Г.Странски” Момчил Цветков.

13-годишният Васил Петков е качен в хирургия, но по-късно почива от тежките травми. Така е отбелязано и в смъртния акт. „Причината за смъртта на момчето са травми несъвместими с живота получени при тежко ПТП”, добавя Цветков.

 

 

Това е обяснено и на родителите на момчето. На следващият ден, обаче, в единния информационен портал излиза тази информация:

"13-годишно момче е сред жертвите на коронавируса, като няма информация за придружаващи заболявания".

Справка в системата показва, че информацията е подадена от болницата в Плевен и става дума за същото момче, починало след катастрофата. Този факт предизвика учудване в село Петревене и родителите на починалото дете.

От Спешното отделение на болницата в Плевен отказаха да посочат, кой е вписал починалия Васил в системата.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.