Антон Чавдаров посети парка за танцуващи мечки в Белица

Днес празнуваме Андреевден, който наричаме още Мечкинден. Това второ име на празника никак не е случайно - то е свързано със зимния сън на мечките. Вярва се, че точно на днешния ден те се оттеглят в бърлогите си, където ще престоят няколко месеца.  А знаете ли какво точно правят мечките там и действително ли спят – отговор потърси Антон Чавдаров. 

В парка за танцуващи мечки в Белица разказват, че зимният си сън мечките спят, не защото ги е страх от сняг и студ, а защото така се предпазват от неминуемия глад, който ги чака, ако останат будни през зимата.

Не си представяйте обаче, че в бърлогата мечката спи дълбоко и непробудно. Примерът е Мима. Тя ни забелязва, но не се движи – така пести енергия.

„Мечките бдят въпреки всичко. Ослушва се непрекъснато дали няма да дойде някой”, каза Димитър Иванов, представител на парка.

Сграда осъмна с десетки плюшени мечета по фасадата

Забавените физиологични процеси на мечката не я правят безопасна за този, който нарочно или не, приближи бърлогата й.

Човешките схващания и болежки след няколко часа сън са непознати за мечките, дори и след 3-4 месечен престой в тясната бърлога.

„Движат се, докато спят. Завъртат се, променят си положението на тялото и така стимулират мускулите си”, каза още Иванов.

Мечката е избрала Андреевден за начало на зимния си сън, защото на този ден според поверието пада първият сняг. Досега рекордът за най-дълъг сън в парка в Белица се държи от мечката Вела, която е останала в бърлогата си цели 167 дни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.