Разговор с Елена Биринджиева от център за сексуално здраве в София

Повече от 70% от българите не биха искали да има приятел ХИВ позитивен, а нагласите за партньор, носител на вируса са още по-страшни. Това каза в ефира на "Твоят ден" Елена Биринджиева, директор на център за сексуално здраве CheckPoint в София.

"Проучаването, което направихме заедно с агенция "Тренд" показва, че 26% от българите не биха имали колега ХИВ позитивен на работното място. Над 30% от хората не биха използвали общи прибори със заразени. Такава е народопсихологията ни, страхуваме се постоянно", обясни тя. 
Според нея нагласите на обществото спрямо вируса на СПИН са силно преувеличени.

"Познавам много двойки, в които един от партньорите носи вируса. Те остават заедно и се борят, но не могат да споделят на никого, заради обществените мнения. Това е особено видимо в малките градове", допълни Биринджиева. 

Подобно мнение споделя и изпълнителят Иво Димчев, който преди 14 години случайно се зарзява. 

"През 2007 година си направих регулярно изследване и така научих, че съм положителен за ХИВ. Подозирах, че може и да съм носител на вируса, но никога не съм го приемал толкова фатално. Имайки предвид начина на живот, който водех, знаех, че в един момент в възможно да се сблъскам с такова заболяване. Научавайки диагнозата го приех спокойно, знаех колко е напреднала медицината", разказва той. Димчев се заразява по най-често разпространения начин- сексуален контакт без предпазни средства. "90% от моите познати се заразяват по този начин. Знам и човекът, който ме е заразил", допълва той. 

Година след поставяне на диагнозата, изпълнителят започва терапия, която в началото в съпътствана с множество странични ефекти. "В началото имаше негативно действие и върху други органи в тялото. За щастие сега това не се случва, терапиите са много променени", казва още Димчев и допълва, че все още обаче се усеща стигмата на обществото върху ХИВ позитивните. 

Целия разговор вижте във видеото.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.