В Москва беше обявен код жълто за опасно време

В Москва календарната есен приключи с пристигането на циклона „Бенедикт“. Във вторник, 30 ноември, в Москва паднаха около 40% от месечните валежи, а на 1 декември в руската столица беше обявено жълто ниво на опасност от времето, съобщи Би Би Си. Екстремни метеорологични условия се наблюдаваха и в други региони на страната. Над 90 хиляди души в 13 региона останаха без ток заради лошото време.

Пясъчна буря предизвика катастрофа с над 30 коли в Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това са най-обилните валежи за последните 69 години. Екстремни метеорологични условия се наблюдаваха не само в руската столица, но и в Далечния изток и в анексирания Крим. А в Санкт Петербург снегът започна ден по-рано, отколкото в Москва.

Дори известният тургеневски дъб в музея-резерват Спаское-Лутовиново, не успя да навърши своята 200-годишнина, тъй като стана жертва на силен вятър. През нощта и сутринта на 30 ноември в Москва първо имаше интензивни дъждове, а след това започна сняг. Метеорологичните условия предизвикаха сериозни задръствания в мегаполиса.

Московският зоопарк обяви временно затваряне заради лошо време. От вятъра паднаха близо 160 дървета, повредени са около 90 автомобила. Повече от 40 полета са забавени или отменени на летищата в Москва и Московска област и е обявено жълто ниво на опасност.

"В Москва на места продължава да вали сняг, пътищата са много хлъзгави. Ако е възможно, ние ви молим да използвате обществен транспорт днес - така комуналните услуги ще могат бързо да разчистят града", заяви министерството на транспорта и развитието на пътната инфраструктура на сряда сутрин.

Дъжд и снеговалеж в Москва вечерта на 30 ноември бяха придружени от силен вятър до 20-22 метра в секунда. Обилни снеговалежи се наблюдават и в Ленинградска и Новгородска области, в Карелия, Вологодска област и в Далечния изток. Международното летище "Южно-Сахалинск" в сряда, 1 декември, отмени 11 полета за пристигане и заминаване поради метеорологични условия, съобщиха за Интерфакс на летището.

Примхидромет съобщи за рекордна скорост на вятъра, регистрирана на 1 декември по време на циклон във Владивосток. Снежен циклон наруши въздушния трафик в Хабаровска територия, две летища са затворени, съобщи летище Хабаровск в канала си в Telegram.

"Летището Комсомолск на Амур е затворено днес във връзка с почистването на пистата. По същата причина летището в Советская Гаван е затворено до 17:00 часа", се казва в съобщението.

Магистралата Хабаровск-Комсомолск на Амур е затворена за всички видове транспорт поради циклон. Предупреждение за буря е обявено в Сахалинска област - на 1 и 2 декември районът ще бъде под влияние на поредния циклон, който ще донесе киша, снежни бури и ураганни ветрове, съобщиха от пресслужбата на МВР на региона, позовавайки се на информация от Сахалинския отдел на Росхидромет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС