За последен път те са виждани на Балканите в Гърция през 1962 г.

Откриха нов вид птица за първи път в България. Орнитолозите забелязали на Атанасовското езеро край Бургас два дългоклюни вретенара. За последен път те са виждани на Балканите в Гърция през далечната 1962 година. Според орнитолозите птиците са прелетели над 10 хиляди километра, за да стигнат до Бургас.

Дългоклюните вретенари били засечени на 15 декември при наблюдение на птиците в Атанасовското езеро. Видът се причислява към Скитащите птици.„Те са с едро тяло, обикновено са с дълги крака и дълги човки”, обяснява д-р Петър Янков от БДЗП-Бургас.

Бургаски орнитолози откриха нов вид птица (ВИДЕО)

Виждайки през телескопа необичайния вид, в началото били изненадани от двете пернати. „Първата ни реакция беше, че е нещо, което не сме виждали до момента. От този вид не е засичан екземпляр. Наблюдаван е в Гърция, но имам информация, че до момента в България не е”, каза Радо Молдовански от БДЗП-Бургас.

Орнитолозите разказват, че дългоклюният вретенар се размножава на над 10 хиляди километра от България, в най-северните части на Америка, Аляска, Сибир, Северозападна Канада. Птиците гнездят в блатисти места. „Хранят се с безгръбначни животни, които живеят в тинята. Правят гнездото си на земята, снасят 3 яйца. Обикновено женската птица мъти и отглежда малките”, каза Петър Янков.

Експертите предполагат, че птиците са мъжка и женска, въпреки еднаквото оперение, но отхвърлят възможността да създадат поколение в Атанасовското езеро. „Едната птица е малко по-дребна, което ни навежда на мисълта, че това вероятно е женската птица. Да гнездят тук е невъзможно. Всички птици имат строго определен гнездови ареал. Той е постоянен от милиони години”, обясни още Яков.

Учени откриха нов вид птица (СНИМКА)

Новината за нов за родната фауна вид, веднага привлече любители орнитолози в наблюдателния център на езерото. „Това е изключително интересно, защото за първи път се наблюдава на територията на бургаските езера и България”, каза Кирил Бедев.

Двамата представители на Дружеството за защита на птиците не се чувстват откриватели. „Имахме късмет,който пожелавам на всеки наш колега”, коментира Радо Молдовански.

Според тях двойката птици ще останат у нас, докато езерото им осигурява храна и спокойствие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.