Новият вариант на коронавируса проваля празненства навсякъде по света

Пандемията от коронавирус проваля новогодишните тържества навсякъде по света. За втора поредна година повечето световни столици отмениха официалната програма и празничните фойерверки. Причината е последната вълна на вируса, която поставя рекорди по броя на новозаразени. През изминалата седмица по 1 милион души са се заразявали с коронавирус всеки ден. Това е с 11 % повече от седмицата преди това. През 2021-ва почти един милион души са починали с COVID-19 в Европа. Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Варшава и Цюрих са сред градовете, които отмениха тържествата на 31-ви вечерта.

Франция връща маските на открито

Невижданият брой новозаразени кара много французи да се ваксинират или да си сложат бустерна доза. „Планирах да се реваксинирам и преди да избухнат многото случаи. Затова не мога да кажа, че новата вълна ми повлия, за да го направя. Вярно е обаче, че става все по-притеснително”, каза студентката Манон Спасаро.

Новият вариант на вируса не прилича на нищо, наблюдавано досега. „При нас в град Мо за първи път виждаме такова нещо. Обадиха ми се от три лаборатории. Тридесет процента от всички тествани са положителни”, коментира  Кристиан Алар - директор на ваксинационен център в град Мо.

От утре Париж връща изискването за носене на предпазни маски на открито. Франция регистрира в сряда пореден рекорд на заразените с коронавирус – 208 хиляди нови случая.

Нови по-строги мерки са в сила от днес в съседна Гърция, а не както беше планирано от 3 януари. Барове, нощни клубове и ресторанти ще трябва да затварят в полунощ, забраняват се музиката и правостоящите клиенти. Изключение ще има само в новогодишната нощ, когато работното време е удължено до 2 часа сутринта.

„Със сигурност за нас в ресторантьорския сектор това е катастрофа. Това е ключовата дума тук, но от друга страна не можете да се противопоставите на здравната ситуация. Не мога да кажа, че искам да остана отворен и да работя, докато хората умират”, каза Христос Коцис - собственик на заведение.

Заради вълната от варианта Омикрон Италия разширява обхвата на ваксинационния пропуск. Той ще се издава само при завършен ваксинационен цикъл или преболедуван COVID-19. От 10 януари пропускът ще се изисква за достъп в обществения транспорт, хотелите, външните части на ресторантите, изложенията и конгресите, а също в басейните и залите за фитнес.

В Китай връщат публичното унижение в борбата с нарушителите на COVID ограниченията. Четирима души бяха развеждани принудително с белезници и полицейска охрана из улиците на град в Южен Китай. Заподозрените са обвинени, че са помогнали на мигранти да влязат в Китай, въпреки че границите са затворени заради пандемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: