Има спасение и изходът от насилието е възможен

Преди дни загина жената, застреляна от бившия си мъж в Лясковец. След поредната жертва на домашен тормоз и произволът на настоящ или бивш партньор, днес ви запознаваме с три жени, чиято кауза спасява човешки съдби и животи. Има спасение и изходът от насилието е възможен. Представям ви - Юлия Аандонова от Кризисния център в гр. Перник; Оля Минева - основател на фондация Emprove и Диана Николова, ментор и лектор от #женитеsurvivers.

Николова сподели, че 14 години се е борила срещу насилието, а от 7 го е победила. "Страх, срам и вярването, че никой няма да те обича, защото не си достоен са сред причините да мълчиш. Не ми се позволяваше да работя", разказа тя.

Юлия Андонова посочи, че жените трябва да намират смелост да говорят. "Има кой да ви чуе и помогне, можем да направим план за излизане от ситуацията", разкри тя.

Според Оля Минева вниманието трябва да бъде насочено както към насилника, така и към жертвата. "Важно е да знаем, че може да действаме навреме. С една реплика или въпрос можем да накараме човек да се замисли преди момента на криза и опасност на живота при насилие", заяви тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.