Кои се считат за контактни лица

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е с COVID-19 след вчерашното заседание на КСНС. Какво следва оттук нататък и ще бъдат ли карантинирани участниците в срещата?

Според Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, той трябва да бъде регистриран, а РЗИ е длъжна да извърши епидемиологично проучване, включително на близките контактни на лицето, с цел карантина. "Близки контактни освен членовете на едно домакинство на пациент с ковид, се считат и лицата с директен физически контакт, например чрез ръкостискане. Вчера, ако по време или преди срещата на КСНС хора са имали такъв контакт, ще бъдат карантинирани", обясни експертът.

Председателят на НС е с COVID-19

По думите й за контактни лица се считат и тези, имали директен незащитен контакт с него на разстояние до 2 метра с продължителност повече от 15 минути. "Също така за близки контактни лица се смятат и престоялите в затворено помещение с Минчев за над 15 минути. Всички присъстващи трябва да бъдат карантинирани. Няма основания за освобождаване на определени лица, на базата на отрицателен тест, нито на президента заради встъпването в длъжност", посочи тя.

Според нея към момента карантината на контактните лица е 10 дни, а на потвърдени със заразата е 14 дни. 

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.