Уточняват още, че уважават усилията на Австралия, но е нужна яснота

ATP излезе с официална позиция след случилото се с Новак Джокович в Австралия. От Асоциацията заявяват, че събитията около световния номер едно са пагубни на всички фронтове, включително за състоянието на сърбина и неговата подготовка.  

„ATP напълно уважава усилията, които гражданите на Австралия положиха от началото на COVID-19, и въведените строги мерки. Усложненията през последните дни, свързани с влизането на играч в Австралия, обаче подчертаха необходимостта от яснота, комуникация и прилагане на правилата”, се казва в позицията.

От Асоциацията уточняват, че при пътуването си до Мелбърн Новак Джокович е вярвал, че му е предоставено необходимото медицинско изключение. „Поредицата от събития, довели до съдебното заседание в понеделник, са пагубни на всички фронтове, включително за благосъстоянието на Новак и подготовката му за Откритото първенство на Австралия. Заявките за медицинско изключение на играчите се правят независимо от ATP, но ние сме в постоянен контакт с Tennis Australia, за да търсим яснота относно този процес. Приветстваме резултата от изслушването в понеделник”, пишат още от ATP.

В позицията си ATP препоръчва ваксинацията на всички играчи в ATP Tour, като счита, че това е от съществено значение за тениса и за справянето с пандемията. От там уточниха, че 97% от играчите в Топ 100 са ваксинирани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.