Най-големият полицейски синдикат с призив: да не се стига до ескалация на напрежението

Сблъсъци пред парламента, опити за нахлуване в сградата, арести и пострадали. Така протече протестът срещу зеления сертификат, организиран от партия „Възраждане”.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Привържениците й се събраха по обяд на жълтите павета и направиха няколко опита да проникнат в НС. Първо пробиха полицейския кордон пред главния вход, а малко по-късно опитаха да влязат през северния. Полицията ги спря, без да ползва специални средства. Деветима униформени пострадаха при сблъсъците. Камерата на NOVA запечата как един от тях беше откаран с линейка, след като протестиращи го удариха. Останалите 8 ранени полицаи също са транспортирани в болница. Има и пострадали демонстранти.

Почти всички депутати бяха напуснали сградата, когато се стигна до ескалацията на конфликта. А всичко това се случи на фона на абсолютен рекорд по новозаразени с коронавирус за ден у нас – 7062-ма.

В началото на демонстрацията беше арестуван млад мъж, който носел газов пистолет. Оръжието е иззето, а задържаният е отведен в РУ. По-късно полицията е извършила още един арест - на 53-годишен, в чийто автомобил са намерени боеприпаси и пиротехника.

След първоначалната ескалация на напрежението, протестиращите излъчиха няколко свои представители, които да влязат в Народното събрание и да преговарят с депутатите са изпълнение на основното им искане – отпадане на зеления сертификат. До среща обаче не се стигна. Това доведе до втория опит за щурм – през служебния вход. Целта на протестиращите беше да стигнат до пленарната зала и да попитат от трибуната кога желанията им ще бъдат изпълнени. Веднага след втория сблъсък полицаите се въоръжиха с шлемове и щитове, макар първоначално да не носеха такива. 

Напрежение възникна и вътре в парламента. Депутати от „Възраждане" влязоха в сблъсък със служители на НСО. Малко преди 13.30 ч. охранителите барикадираха с маси парадния вход на НС. Народните представители пък опитаха да премахнат преградата. Спешно в сграддата дойде началникът на НСО ген. Емил Тонев. И увери, че всичко е под контрол. 

A в ролята на зрители на сблъсъка пред вратите на парламента влязоха депутати от други партии. Ситуацията пред журналисти коментираха Томислав Дончев от ГЕРБ, Явор Божанков от БСП и Ивайло Мирчев от "Демократична България". Те се обединиха около тезата, че не бива да се стига до подобни ситуации и изразиха надежда всичко да се размине без жертви и сериозно пострадали. 

До нахлуване така и не се стигна. Но в подкрепа на протеста депутатите от „Възраждане“ останаха повече от два часа зад вратите. Накрая се отказаха. Пред вратите останаха само служители на НСО. А при служебния вход на парламента имаше жандармерия и периметърът беше отцепен. 

След като напрежението пред НС беше окончателно потушено, голяма част от протестиращите тръгнаха към Президентството. Там те останаха за кратко като призоваха и държавният глава Румен Радев да чуе исканията им.

После демонстрантите се насочиха към сградата на Министерството на здравеопазването. Министър Асена Сербезова се срещна с депутати от "Възраждане". 

"Нямаше ясна комуникационна стратегия от началото на пандемията, а страхът раздели хората. Против задължителната ваксинация съм, против съм и този сертификат да се нарича "сертификат за ваксинация", тъй като той предоставя три възможности за избор", подчерта Сербезова. По думите й е опасно да се мисли, че ваксината предпазва на 100% и да не се спазват противопидемичните мерки.

"Протестите срещу зеления сертификат ще продължат и ще са много по-интензивни", каза от своя страна Цончо Ганев от "Възраждане" пред протестиращите пред МЗ след края на срещата с министъра. 

Ситуацията на жълтите павета коментира и премиерът Кирил Петков в ефира на NOVA. Той посочи, че би излязъл на площада, за да разговаря с протестиращите, ако не беше поставен под карантина след заседанието на КСНС в понеделник. „Съжалява, че не мога да съм сред хората. В петък трябва да свърши карантината ми, заради третата доза. Още тогава бих приветствал избрани членове на протестиращите, които имат експертиза. Ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляват кризата, бих се вслушал в мненията им”, категоричен бе Петков.

В навечерието на големия протест организаторите обявиха, че в него ще се включат около 10 хиляди души от цялата страна. Преди началото на демонстрацията на площада пред НС беше докарано и водно оръдие.

ЕКСКЛУЗИВНО: Арест в Пампорово след разследване на NOVA за фалшиви сертификати

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.