Центрове за преглеждане на болни с коронавирус има само в големите областни градове

Липса на COVID зони и лични лекари в малките населени места по време на петата вълна на пандемията. Центрове за преглеждане на болни има само в големите областни градове, а джипитата изнемогват, защото обслужват хиляди пациенти. Голяма част от тях са от селата.

За COVID зоната във Велико Търново се оказва, че знаят малко хора.Оказва се, че дори и общопрактикуващите лекари от региона не знаят за нея.

Там дежурят двама медици. В същото време личните лекари са свръх натоварени, тъй като обслужват и жители на малки населени места, където джипита няма.

Хасковското село Брягово е с около 400 жители. Повече от две десетилетия там лекар няма, въпреки че има здравна служба. В COVID пандемията на местните им се налага да пътуват до областния център Хасково или до Харманли.

„Ако се наложи манипулация, тъй като имаме над 20 деца в детска градина, имаме повече от 20 деца, които ходят на училище, имаме възрастни хора, ако се наложи манипулация, нямаме такива хора, които да извършат тези неща”, обяснява кметът на Брягово Делчо Митев.

Така на личните лекари им се налага да обслужват ежедневно стотици пациенти. Част от тях с COVID. За да няма смесване на болни с коронавирус и останалите чакащи при джипито, в големите областни центрове отвориха COVID зони, предназначени само за този тип болни.

„COVID зоната функционира от септември месец”, обясни д-р Драгош Методиев, завеждащ COVID зона във Велико Търново. 

Кабинетът е в белодробната болница на Велико Търново. Оказа се, че малко хора, та дори и общопрактикуващи лекари, знаят за него.

„Голяма част от личните лекари ги пращат при нас. Това, че някои колеги не знаят, аз нямам никаква вина. Голяма част от пациенти, които са средно тежки и леки се лекуват вкъщи под наше наблюдение”, заяви д-р Методиев.

А смисъл от COVID зоните д-р Методиев вижда на база личната си статистика.

„Аз съм хоспитализирал само двама пациенти. Едната пациентка не можеше да приема медикаменти, защото повръщаше, а другият пациент му падна сатурацията”, обясни д-р Методиев.

Въпреки наличието на COVID зони по-голяма част от пациентите по навик посещават първо личния си лекар. А най-висок остава процентът на заболели от COVID-19 медици, точно сред джипитата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.