Д-р Шасине Вели добави, че рискът за тях е премерен, в случай когато се постави по правилния начин

"Всеки трети човек в света страда от някакъв вид аларгии. Това означава, че няма как хората да не се страхуват от ваксините. Но към днешна дата, след като са приложени над 9,53 милиарда дози ваксини срещу COVID и всеки ден се прилагат по 35 млн. от тях, нещата изглеждат малко по-спокойно, за нас и за пациентите. Няма никакви противопоказания за алергичните пациенти да бъдат ваксинирани", това каза в "Пулс" д-р Шасине Вели, алерголог в  УМБАЛ „Александровска“.

Тя добави, че онези пациенти, които имат някакви предварителни данни за медикаментозни алергии или към друг вид ваксини, е желателно да бъдат консултирани и подчерта, че рискът за тях е премерен, в случай когато се постави по правилния начин.

Д-р Вели информира, че консултацията се случва с предварително записване, след което се прави тестване, което не представлява никаква опасност за пациента.

Специалистът допълни, че алерголога е нужно особоно подробно да разпита пациента за предишните истории на алергични прояви, за необяснени реакции. Следва нов тест и решение как да се приложи ваксината.

Като важен момент д-р Вели определи и случая, когато тези, които са получили някаква алергична реакция при поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19 и им предстои втора доза. Това трябва да е контролиран процес, при който трябва да се избере минимално рисков момент.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.