Причината е шоковото поскъпване на електроенергията

В община Кнежа, област Плевен, въвеждат режим на тока за уличното осветление, това съобщава БТА, позовавайки се на кмета на общината Илийчо Лачовски.

До това решение се е стигнало заради многократно повишените цени на тока и увеличените разходи, свързани и със скока в цената на природния газ. По думите на Лачовски на пълна общинска издръжка са всичките шест детски заведения на територията на общината. От тях четири са газифицирани, а последните сметки за ток и за газ са в пъти по-високи, сравнено с 2020г.

"За да успеем да покриваме драстичното увеличение на тока и отоплението, без това да засегне другите социални услуги, които Община Кнежа предоставя, се налага да се предприемат мерки за ограничаване на електроенергията и по-специално да се въведе режим на уличното осветление", коментира кметът.

Детски градини в Пловдив пред затваряне заради цената на тока

За целта от няколко дни е започнало поетапно монтиране на устройства, които ще включват и изключват уличното осветление по график. Уличните лампи ще светват в 18.30 часа и ще работят до полунощ, след това ще бъдат пуснати за два часа от 5.00 до 7.00 часа.

Режим на уличното осветление е въведен и в община Болярово, информира кметът Христо Христов.

"В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв", коментира Христов. Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са необходими годишно само за улично осветление 600 000 лева, при положение, че местните приходи в общинския бюджет са не повече от 1 милион и шестстотин хиляди лева.

ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ: Режим на тока в редица населени места у нас

Така, с цел икономии, от този понеделник е подготвен график за промяна на режима на осветлението в тъмната част на денонощието. Уличните лампи ще светят от 18:00 до 23:00 часа, в по-големите населени места - до 24:00 часа. Сутрин в делничните дни осветлението ще работи от 6:00 до 7:00 часа и в селата, в които има пътуващи ученици с цел безопасното им придвижване до автобусната спирка.

Паралелно с това общинската администрация започна подготовката на цялостен работен проект за монтиране на енергоспестяващи тела във всички 20 населени места. На кметовете и кметските наместници са представени работните карти, които трябва да се попълнят. Надеждите са завършеният технически проект да бъде финансиран от плана за възстановяване на Европа. "Надявам се средствата да бъдат отпуснати във възможно най-кратки срокове", каза още кметът Христо Христов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.