Вижте как се формират телесните мазнини при черно-белите мечки

Китайски зоолози са открили, че чревни бактерии помагат на пандите да наддават на тегло, въпреки че са на растителна диета, пише сп. "Сел рипортс". Специалистите от Института по зоология на Китайската академия на науките са провели мащабно проучване, което разкрива как се формират телесните мазнини при симпатичните животни.

Оказва се, че уникални бактерии от вида Clostridium butyricum съдействат за превръщането на чисто растителната храна в мастни натрупвания. Именно тези микроорганизми помагат да се извлече голямо количество енергия от бамбуковите филизи.

Учени разгадаха тайната на окраската на пандата

Това обяснява как пандите могат да преживеят зимата, въпреки оскъдната храна. Откритието е първият пример за това как сезонните промени в структурата на микрофлората оказват съществено влияние върху външния вид на животните.

Учените обясняват, че изучаването на тези микроби ще позволи да бъдат разработени методи за потискане на потенциални смущения в чревната дейност при пандите. Откритието ще доведе и до по-добро разбиране на значението на микрофлората в живота на дивите животни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА