Тя остава председател на Българската социалистическа партия

Конгресът на БСП не прие оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. 164 от делегатите на левицата гласуваха "за", 415 бяха „против“ оставката, а 20 гласуваха „въздържал се“. Така Нинова остава председател на Българската социалистическа партия.

„Излязох от времето, което се водеше дискусията за оставката, защото помислих, че така е възпитано. Да не попреча с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно. Благодаря ви. От тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство”, заяви Нинова след гласуването.

Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП

„Благодаря ви за доверието. Това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме, мога да работя, мога и да гарантирам, че няма да предам българските социалисти и няма да продам интересите на Българската социалистическа партия”, посочи тя.

„Разбира се, чух и различното мнение и човек винаги има нужда да коригира нещо в поведението си. Чух много внимателно. Ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, с нашите членове, социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори следващото предизвикателство, местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа”, добави Нинова.

Христо Проданов: Има нагласи оставката на Нинова да не бъде приета

Отхвърлената оставка на Корнелия Нинова не беше изненада. Още от рано сутринта, нагласите сред делегатите бяха ясни. „От структурите от няколко дни се чуват такива предложения”, заяви Христо Проданов.

Новината за намеренията на част от делегатите предизвика острата реакция на опонентите на Нинова. „Би било фарсово като изпълнение. Самата Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. Аз съм готов за откровено състезание и ако си заравяме главата в пясъка не може да очакваме, че ще се случи нещо добро”, каза Крум Зарков

Самата Корнелия Нинова потвърди оставката си пред конгреса. „Аз поех отговорността за тази загуба и подадох оставка, която изпратих до всички членове на партията. Днес я потвърждавам пред вас”, посочи тя.

В речта си пред делегатите Нинова очерта причините за четвъртото изборно място на левицата, видя проблем в ниската избирателна активност и саботаж отвътре. „Имаме сериозен отлив на гласове от БСП, това не е оправдание а реалност. Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а други открито работеха срещу партията”, каза Корнелия Нинова.

„Спите ли дълбоко? Готови ли сте за последния, за фаталния удар? Сърцето на нашата партия са нашите членове и симпатизанти. Но неговият мозък би трябвало да е тук. Той е облъчван от сутринта. Провалът на изборите е представен като успех”, заяви Крум Зарков.

В атаките към Нинова се включи и бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев. „Ние мислим за това как можем да излезем и да оправим нещата, а за това как да прецакаме онзи, който пречи на другарката”, коментира той.

„На следващите избори може да не минем бариерата”, предупреди Петър Витанов.

Напрежението в левицата остава, въпреки че резултатът от Конгреса е в полза на Нинова. „Имам много недостатъци, но страхът не е сред тях”, каза тя.

„Винаги е имала репутацията на смела жена. Днес не я оправда”, заяви Крум Зарков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.