Общините не смеят да харчат пари, настояват за законови промени, добави тя

Над 50 общини въведоха ограничение в потреблението на електроенергия, чрез ограничаване на уличното осветление. Това каза в ефира на „Денят на живо” изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева. По думите й тревогата заради покачването на цените на енергоносителите е голяма.

„Няма община, която да не изпитва затруднения с плащането на декемврийската си сметка за ток. Ръстът в цените на тока и газа е между 300 и 400% в сравнение с миналата година. Няма община, която да може да се справи със ситуацията в рамките на действащия си бюджет. Заради силно ограничените приходи през януари няма как безпроблемно да бъдат платени тези сметки”, обясни тя.

Заради липсата на нова финансова рамка за годината общините са изправени пред дилема, коментира още Георгиева.

„За първи път от 20 и повече години новата година започва без приет бюджет. Това допълнително затруднява общините и кметовете. Ако през януари похарчат повече пари, рискуват да нарушат бюджетната дисциплина, което пък води до санкции. Нужно е законодателно решение относно разходите на общините, докато се приеме новият бюджет. Към момента общините приоритизират своите разходи. Всички инвестиции и текущи разходи за ремонти ще останат на заден план. Приоритетно се плащат възнаграждения и сметките на обществените сгради”, добави тя.

Силвия Георгиева допълни, че се настоява за промени в закона за енергетиката, с които ясно да се дефинират битовите и небитовите клиенти, тъй като сега те са размити.

Георгиева коментира и предложението да бъде закупувана централизирано  електроенергия на национално ниво.

„Опитахме се на два пъти, направихме такава поръчка за десет общини. Търгът е дълъг и сложен. Стигнахме до момент на сключване на договор и избраният доставчик се отказа. Така се изгуби повече от година време, без краен резултат. Нито едно министерство не ползва услугите на централизирания орган за възлагане в министерството на финансите. Централизиран търг няма да помогне да намалим цената”, обясни тя.

Добрев: Централизирано купуване на ток за общините няма да е работещо решение

Силвия Георгиева уточни, че въпреки тежката ситуация увеличение на данъците за гражданите през 2022 година няма да има.

„Тези промени се правят до 30 ноември на предходната година”, каза още тя.

Козлодуй е една от 50-те общини, принудила се да въведе режим на уличното осветление.

„Това е голямо неудобство за гражданите. Трудно е и за един кмет да вземе такова решение, тъй като това не е популярна мярка. Нямаме обаче финансовата възможност да покрием разходите си за ток. Непосилно е за нашите бюджети. Компенсациите са в размер на една дванадесета от бюджета за 2021 година. Това е малък ресурс. Цените, на които сме плащали електроенергията през миналата година не са актуални. За 2021 година сметката за ток на община Козлодуй е 17 хиляди лева. Сега тя е в размер на 70 хиляди лева”, коментира кметът на общината Маринела Николова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.