Това коментира Александър Николов в „Здравей, България”

Ръководството на „Булгаргаз” не е работило за запазване на интересите на дружеството. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на енергетиката Александър Николов. Той добави, че в страната има две борси за търговия на синьо гориво.

„Какво се случва? Когато миксирате всичко накуп създавате, така че цената да е изкуствено по-ниска и на свободния пазар. Появява се определено юридическо лице и закупува на по-ниската цена. Да, реализира малка печалба за „Булгаргаз”, но огромната част остава в съответните юридически лица”, обясни той.

Николов посочи, че ръководството на „Булгаргаз” е сменено след поредица от получени данни и проверки от страна на Българския енергиен холдинг. „Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества”, подчерта министърът.

Според него цената на газа за януари е функция от поведението на ръководството на „Булгаргаз” и това, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от КЕВР. По думите му повишението е могло да бъде 5%, вместо 30%.

„Естествено, че с поведението си са вдигнали цените. България разполага с два дългосрочни договора и с хранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%”, категоричен е Николов.

Според министъра, вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес, е защитен търговски. Чий - предстои да бъде изяснено.

Коментар от Николов дойде и за високите цени на тока и възможността износът на електроенергия да бъде спрян. „За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар”, каза той.

Николов добави, че ако спрем износа, цената ще падне. Но предупреди: „Това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. „Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, каза енергийният министър.

Той посочи дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

„Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена”, уточни Николов.

Николов засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. „Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна”, обясни министърът.

Междувременно утре се очаква „Булгаргаз" да внесе в Комисията по енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на газа за месец февруари с около 17%.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.