От следващия месец заразата постепенно ще започне да отслабва

Пикът на настоящата, пета вълна предстои следващата седмица. Това заяви в ефира на NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова.

Същевременно от софийския щаб днес обявиха, че поне до следващата сряда промяна на настоящите мерки няма да има. Тоест – заведенията остават с намален капацитет и с работно време до 22:00 часа. А учениците - отново са на режим частично онлайн обучение, както и преди ваканцията. Здравните власти  изчисляват, че от следващия месец заразата постепенно, но трайно ще започне да отслабва. Дотогава броят на новозаразените ще остава висок, висок е и процентът на така наречена „скрита заболеваемост".

Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец

Здравните власти очакват пик на заразата следващата седмица – от 8-ми до 10-ти февруари, обяви съветникът на премиера по COVID въпросите професор Радка Аргирова. Според нея след това най-много до месец идва и краят на „зеления сертификат” у нас.

„Идеята да се свали зеленият сертификат почива на един от важните параметри в националния план. Станат ли те 100, 130, отиваме към сваляне на зеления сертификат, това ми е основанието. В момента са заети около 500 от интензивните легла”, заяви проф. Аргирова.

Коментарът на премира не закъсня.

„Никакви ангажименти не са поемани от никой, единственото нещо, което аз съм казал до този момент и това го мислим сериозно, че при нива на ваксинация 60%, или при падане на интензивни легла на 5% от общия брой, при тези 2 критерия, аз вярвам, че зеленият сертификат трябва да отпадне”, заяви Кирил Петков.

„Гласът на науката“: Идва ли краят на пандемията?

Математикът проф. Николай Витанов обаче остава скептичен, че ще стигнем тези нива на ваксинация.

„Грубо казано, ако се надявате по този начин да падне зеленият сертификат, трудна работа. По-скоро той ще падне поради това, че вече минаваме през пика на вълната, някъде след месец, месец и половина”, заяви Витанов.

След среща на Щаба на София-град от там изразиха притеснения заради ниските темпове на ваксинация в столицата – не повече от 6 хиляди души за цялата изминала седмица.

„И пак призовавам хората да се ваксинират, защото това спасява животи”, заяви Иван Кючуков, областен управител на София.

В столицата отчитат положителен ефект след въвеждането на допълнителни мерки миналата седмица. Затова ги оставят в сила и следващите дни.

„Вече сме с 14 хиляди заболели, което е прекрасно! Учениците, както е издадена заповедта – тези, които са неприсъствено, остават неприсъствено. Това е до сряда, когато ще проведем поредния съвет и тогава ще вземем решение. Ако резултатите са както са сега, може би ще пуснем учениците на училище”, заяви Кючуков.

Все по-висок процент достига скритата заболеваемост и в София, и в страната. Според сметките тя е 3 пъти по-висока от броя на регистрираните заразени.

„Тоест скритата заболеваемост е около 20 хиляди”, заяви Витанов.

Именно скритата заболеваемост е една от причините за бързото разпространение на вируса през последните седмици у нас. В момента, само един от 5-те региона не е в червено.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.