Според кмета няма проблем АДФН да влезе в община Тутракан, но ако няма нарушение, ще иска извинение

Тутракан е една от общините с режим на уличното осветление - през по-голямата част от нощта е изгасено. Според кмета Димитър Стефанов последната сметка - тази за декември, е била на стойност малко над 70 000 лв.

"За цялата 2020 г. сме платили 91 000, а само за декември същата година - 17 000 лв. Голяма част от публичните сгради - училища, детски градини, болницата, общинската администрация, са санирани и правят енергийни икономии. От 31 януари въведохме режим - уличното осветление свети до 22:30 ч. и се включва отново в 4:30 ч.", сподели той. По думите му заведенията работят до 22 ч.

Какви сметки за ток и газ плащат общинските болници

А сутрешните смени на предприятията също са съобразени с режима, за да не ходят хората по тъмно на работа. "Болницата вече се задъхва. Преди една година, тя се отопляваше на климатици и ел. печки и плащаше между 8 и 10 000 лева. В момента се отоплява на пелети - последната сметка е 23 000 лева", разкри градоначалникът.

Според него няма проблем АДФН да влезе в община Тутракан, но ако няма нарушение, ще иска извинение, защото го приема като рестриктивна мярка, заплаха, за да си мълчат кметовете. И допълни, че компенсациите няма да са достатъчни, а са само прах в очите.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.