Вижте какво сочат прогнозите на здравните власти

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. Петков отбеляза още, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса, без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви какъв е изготвеният от властите тристъпков подход за облекчаването на мерките оттук нататък.

"Първа стъпка - от 24-и – дава се възможност на всеки обект с обществено предназначение да допуска лица без сертификат. Изискването за него остава за персонала. Разрешава се и посещението на до 12 деца в школи, образователни и езикови центрове. Този етап ще влезе в сила от тази седмица", обясни доц. Кунчев. 

Кунчев обясни още: "От 5 март, ако нещата все още се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено значение задължително ще стават без зелен сертификат, независимо от личното мнение на собственика. Все още обаче документът ще е необходим за персонала. Вече ще се позволява смесването на паралелки в училищата при извънкласни дейности. Човек със зелен сертификат ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничителни мерки. Ако до 20 март нещата вървят в очаквания ход, ще можем да обявим, че посещението на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат, като вече няма да има такова и за персонала. Мярката ще отпадне и що се отнася до достъпа до висшите учебни заведения".

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Властите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

"Винаги има опасност нещо да се случи, но по наша преценка тя е минимална. Не очакваме появата на щамове, които да обърнат нещата. Все пак оставаме в готовност за реакция", коментира още доц. Кунчев.

„Ако и ние имахме един обхват, подобен на този във Великобритания, вероятно и ние можехме като техните власти да кажем, че вървим към пълно вдигане на ограниченията и то до степен, включително хора с положителни резултати да работят”, заяви още доц. Кунчев.

"Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазване, в която има проблеми от десетки години. Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки нейните несъвършенства, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия", коментира здравният министър Асена Сербезова.

Тя подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция", коментира още Сербезова. И изрично отбеляза, че решението за отпадане на зеления сертификат не е свързано с планирания от партия "Възраждане" протест.

В позиция, изпратена до медиите, от партията определиха действията на кабинета като „победа на нормалността”, но заявиха, че не са доволни от поставените срокове за отпадане на зеления сертификат. Поради тази причина демонстрацията пред Министерския съвет, планирана за 23 февруари, остава.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.