В морския град има обособен пукт за набиране на помощи

Над 200 семейства, предимно жени и деца от Украйна, получиха подслон и подкрепа от хората в община Несебър. В морския град има обособен пункт за набиране на помощи.

Местните са предоставили всичко необходимо на бежанците и изразяват готовност да ми осигурят подслон и храна, докато е необходимо. Зорница Петкова е един от доброволците, които вече втора седмица, заедно със сина си и доброволци, посреща бежанци в дома си.
 
Според нея в момента са 30 жени и 15 деца, има присъствие на двама мъже. Настанява нуждаещи се при майка си и при хора, дали домовете си ,за да се гарантира  са сигурност на над 150 жени,които напуснали Украйна заради децата си.
 
"Тя и така имаше проблеми с нервната система. Това е слабото й място. А ако бяхме останали във войната тя едва ли щеше да се справи с този стрес, щеше да й е тежко", споделя Лиля.
 
Наталия разкрива, че са ги посрещнали много добре. "Накараха да се чувстваме като у дома си. Момичетата ни донесоха всичко необходимо, настаниха ни", обясни тя.
 
Повечето от жените все още не знаят какво ще се случи с тях и децата им следващите дни и седмици.  

Домът на Зорница е превърнат в пункт за набиране на помощ. Денонощно от цялата страна пристигат храни, дрехи, обувки и всичко необходимо за украинските граждани. Жената е категорична, че няма да остави никой на улицата и след 90-те дни, в които хората имат право да останат у нас.

"Един ден да прекара човек с тези хора, той се сприятелява толкова много,че няма как да кажем на 10-ия ден „ Спасявайте се”, казва Зорница.
 
Към момента единственото й притеснение е огромните сметки за ток, които ще плати, затова призовава за финансова подкрепа.

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.