В изказването си той заяви, че ЕС "трябва да направи повече" за неговата изпаднала в беда страна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в петък, че Русия наема "убийци" от Сирия, за да се бият в Украйна, след като Москва заяви, че на бойци от разкъсваната от война страна ще бъде позволено да се присъединят към нейните сили, съобщи БГНЕС.

"Това е война с много упорит враг, който е решил да използва наемници срещу нашите граждани. Убийци от Сирия - страна, в която всичко е унищожено, както правят тук с нас", каза той във видеообръщение в Telegram.

Путин обмисля укрепване на западната граница на Русия

В изказването си Зеленски заяви, че Европейският съюз "трябва да направи повече" за неговата изпаднала в беда страна, ден след като лидерите на ЕС попариха надеждите ѝ за бързо присъединяване към блока.

"Европейският съюз трябва да направи повече. Той трябва да направи повече за нас, за Украйна", призова той. "Решенията на политиците трябва да съвпадат с настроенията на техните народи.”

Украинските власти известиха местните да не ползват водата за питейни нужди

"Вчера се състоя много важна среща на лидерите на ЕС, дълга и съдържателна. Знаем какво са казали всички лидери на тази среща, кой е говорил конкретно, кой ни е подкрепил, кой е мълчал и кой се е опитал да убеждава, че формулировката все още е недостатъчна за Украйна, за Европа и за общата ни свобода. Как оценяваме взетото решение? Тя трябва да бъде по-категорично. Не това чакаме", каза президентът.

Според него преобладаващо мнозинство от гражданите на ЕС са на мнение, че Украйна трябва да стане част от Евросъюза. „Европейците са наясно с това. Решението от вчерашната среща на лидерите на ЕС сега ще бъде разгледано от Европейската комисия. За изпълнението, за конкретните процедури, ЕС трябва да направи повече за нас, за Украйна и за себе си. Очакваме го", подчерта Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: