Обсъжда се идеята кандидатстването в университети да става само с матура

Кандидатстването във все повече специалности в университетите у нас да става само с матура. Около това мнение се обединиха ректори на висши училища и просветният министър Николай Денков. Дали по тази причина или не – все по-голям процент от българските ученици решават да учат в български университет, вместо зад граница.

„От мен няма как да излезе доктор, след като се страхувам от кръв и като видя кръв ми става лошо”. Руслан е амбициран да е полезен на страната си като IT специалист.

„Аз искам да съм част от хората, които ще помогнат за изграждането на информационната инфраструктура в България. Искам да се обуча тук, искам да имам работа и семейство тук. Никога не съм се колебал дали да е в България или в чужбина поради простата причина, че аз съм българин”, споделя той.

„Учениците са мотивирани още в 8 клас като дойдат при нас – профилиращите предмети, които преподаваме, насочват учениците как да изберат университет и как да поемат по пътя в живота си”, казва преподавателят Веселин Стефанов.

Но на финалната права много зрелостници все още обмислят у нас или в чужбина да продължат образованието си.

„Преди 6-7 години всички искаха да са по-по-най, искаха да отидат в чужбина – сега вече нагласите са обратни”, казва председателят на синдиката на българските учители Янка Такева.

Според просветния министър повишаване на качеството – и оттам на доверието към българските университети – става по-бавно от очакваното. Междувременно все по-сериозно у нас навлиза една практика, широко приета в Европа.

„Аз смятам, че трябва университетските изпити да се запазят само в регулираните специалности – право, медицина, архитектура и т.н. – в същото време от 20 години повтарям, че ако направим добри зрелостни изпити, те трябва да са входа за висшите училища”, смята проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Напълно съм съгласен. Това и в момента се случва около 50% от приетите в първи курс успяват да се дипломират – така че тази система работи, тя се използва по света: широк достъп на входа и след това пресяване в хода на следването”, добави акад. Денков.

Този достъп до висше образование - чрез матура - не важи за Руслан. Всички часове, които е прекарал на компютър, също няма да са му достатъчни. Защото ако е на „ти” с технологиите, зрелостникът не може да каже същото за другия предмет, по който ще положи изпит още след 3 дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.