Четвърти пакет санкции срещу Русия

Нови разрушения в украинската столица Киев. Два жилищни блока бяха ударени от ракети рано тази сутрин. Загинали са петима души. За пореден ден Русия обстрелва редица градове, сред които Харков, Чернигов, Мариупол и Николаев. Въпреки това напредъкът на руските войски беше забавен във всички направления.

Междувременно беше потвърдена смъртта и на още един чуждестранен журналист в Украйна - операторът на телевизия Fox News Пиер Закржевски е загинал край Киев.

Рано тази сутрин квартал с големи жилищни блокове в Киев беше уцелен, а впоследствие се запали. Двама души са загинали, а пожарникарите вадиха със стълби обитателите.

„Когато легнах да спя, сложих пред главата си едно кресло с тежки предмети. Това вероятно ме спаси. Взривът изби прозорците навътре в апартамента, но с изключение на няколко драскотини, съм невредим”, разказа мъж. 

В късния следобед на мястото при пострадалите блокове пристигна кметът на столицата Виталий Кличко, който обяви комендантски час, който ще продължи до четвъртък.

„Хора бяха убити. Не мога да кажа точния брой в момента, защото спасителите не са достигнали всички етажи на сградата”, заяви Кличко.

Най-тежко остава положението в обсадения Мариупол, където по непотвърдена информация 2 000 автомобила с цивилни са успели да напуснат града. Жителите му се надяват, че днес руските войски ще пуснат доставка на храна, вода и лекарства.

Според оценка на британското военно разузнаване инвазията на руснаците от два или три дни е спряла. Армията им продължавала да изпитва трудности да снабдява войниците с боеприпаси и храна. Не е ясно кой ще замести убитите и ранените. Президентът Володимир Зеленски се обърна към лидерите на балтийските и северните държави. 

„Всички ние сме мишена на Русия и всичко ще рикошира в Европа, ако Украйна не устои. Искаме да ви помолим да помогнете на себе си, като помогнете на нас. Знаете от какви оръжия се нуждаем. Знаете какви мерки трябват, а без вашата подкрепа ще ни бъде много трудно”, посочи украинският президент.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че страната му устоява на опитите да бъде въвлечена в конфликта.

„Ние не участваме в тази операция, която Русия провежда в Украйна. Най-важното, говоря във военен аспект - няма никаква необходимост. Помислете си какво можем повече да направим там от Русия”, подчерта Лукашенко.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения обявиха изненадваща визита в Киев. Не е ясно как тримата правителствени ръководители ще пристигнат в града, който е обграден от три страни от руските войски. Посещението е замислено като демонстрация на подкрепа за Зеленски и украинския народ.

Нова реакция на НАТО заради войната в Украйна

Руската инвазия в Украйна е създала нова реалност в Европа, заяви генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг обяви, че бойните позиции на алианса трябва да бъдат готови за тази нова реалност.

В сряда лидерите на държавите членки се събират, за да обсъдят какви конкретни мерки трябва да вземат за дългосрочната си сигурност. Една от тях е увеличаване на силите на НАТО в източния фланг на алинса и повишаване на тяхната готовност.

Американското посолство в България обяви, че твърденията, че Съединените щати разработвали биологични оръжия в Украйна не отговарят на истината. Русия, а не Украйна разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие, така че твърденията на Русия са абсолютно неверни, е позицията на Вашингтон. Опасения от употребата на химическо и биологично оръжие от страна на Москва изрази и НАТО.

„В момента отправят абсурдни обвинения за биологически лаборатории и химически оръжия в Украйна. Това е просто още една лъжа и се опасяваме, че Москва може да извърши фалшива операция, вероятно с химически оръжия”, посочи Столтенберг.

Нов пакет санкции срещу Русия

Четвъртият пакет санкции, които Брюксел прие, бяха наречени „исторически” от Франция. Повече от 600 руснаци ще бъдат включени в „черния списък” със забрани за пътуване и блокиране на банкови сметки. Всички 27 държави ще вдигнат значително митата за редица руски стоки.

Истинска война срещу руските богаташи поведе и Великобритания. По бързата процедура беше подготвен специален закон, който ще даде право на правителството не само да замразява банковите сметки на руските милионери, но и да иззема имущество.

На този фон Испания обяви, че е задържана още една свърхлуксозна яхта на руски олигарх. Тя струва 150 милиона долара и е собственост на Сергей Чемезов - бивш агент на КГБ,  близък сътрудник на Владимир Путин и директор на държавен холдинг от оръжейни компании.

Русия отвърна на удара и наложи санкции срещу Съединените щати. Те ще бъдат насочени срещу президента Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън, шефът на ЦРУ и още служители на ръководни постове в кабинета.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов