Призивът беше отправен, след като миналата седмица Киев призова Пекин да осъди инвазията на президента Владимир Путин в Украйна

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова днес Китай да играе "важна роля" в усилията за разрешаване на конфликта между Киев и Москва.

"Споделяме позицията на Пекин за необходимостта от намиране на политическо решение на войната срещу Украйна и призоваваме Китай като глобална сила да играе важна роля в тези усилия", заяви Кулеба в Twitter.

Призивът беше отправен, след като миналата седмица Киев призова Пекин да осъди инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

Китай, който споделя враждебното отношение на Русия към Съединените щати, запази мълчание относно действията на Путин в Украйна.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди китайския си колега Си Дзинпин, че ще има "последствия", ако Пекин окаже материална подкрепа на Москва.

Посланикът на Китай в САЩ заяви в неделя, че страната му не изпраща оръжия на Русия, които да бъдат използвани в Украйна, но не изключи окончателно възможността Пекин да направи това в бъдеще.

Други западни държави също призоваха Китай да осъди действията на Путин в Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.