330 украинци намират подслон в най-големия бежански център в Молдов

6,5 милиона вече са бежанците от Украйна, обяви ООН. Размерът на страданието и принудителното напускане на домовете надвишават и най-лошите сценарии. Това каза директорът на Международната организацията по миграция към ООН.

330 украинци намират подслон в най-големия бежански център в Молдова. Залата е преградена с паравани като стаи, за да събира повече бягащи от войната. Тук те получават покрив над главата си и легло. Има и помещение, в което могат да вземат безплатни топи дрехи и неща от първа необходимост, защото хората, които идват тук пристигат с малко багаж.

Цялата организация е направена за 3 дни, защото страната се сблъсква с толкова голяма бежанска вълна, че в момента над 7% от населението й са украински бежанци.

Центърът е създаден за изложбена зала. Днес в него отново могат да се видят рисунки, но за мир и щастие, а художниците са украински деца.

Два дни Людмила се е крила в мазето на къщата си в Николаев. Останала без ток и без прозорци. Тогава взема решението -  да отиде в центъра в Молдова. 

„Чудехме се да тръгваме ли, да не тръгваме ли? Ракетите летяха във всякакви посоки. Ние два дни преживявахме този страх. Нямаше как да останем”, разказва Людмила Герджова. Надява се домът й да е останал  цял, защото по цял ден мисли само за него.

За да няма струпване на бежанци в един център, за разпределянето им отговаря централизирана система, която е създадена от правителството в Молдова.

„60-70% живеят постоянно тук, а на ден около 40-50 човека си тръгват и идват други на тяхно място”, обясни Каролина Кипер, директор на бежанския център.

За целта желаещите да заминат за друга държава се записват в списъци. Има и организиран транспорт с автобуси към Западна Европа, както и към летището в страната.

Докато едни си тръгват, други тепърва идват, за да останат. Като Юлия и 3-годишният й син.

„Войната стигна близо до нас и не исках детето ми да слуша взривовете. Там остана всичко, роднини, близки, всичко. Не всички тръгнаха, някои се разпръснаха из други части на Украйна”, разказва Юлия Маргун.

В Молдова има и много доброволци, които помагат на съседите си.

„Този дух на солидарността - имаше цели групи от хора, които с личните си автомобили отиваха на границата и ги развозваха, кой до Кишинев, кой до румънската граница”, разказва Олег Косих, журналист в Молдова, завършил в България.

През държавата вече са преминали почти 400 000 украинци.

102 са бежанските центрове в Молдова, като техният брой не спира да нараства.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.