Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева

Административният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през 2020 година. Решението е окончателно и изцяло потвърждава постановеното от Софийския районен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за законност.

Потвърждава се становището на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е обстоятелства, които да го налагат. Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева, съобщи БНР.

Прокуратурата: Системно се нарушават принципите на върховенството на закона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Марчев беше задържан с още десетки други млади хора под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 година. Кадри от задържането бяха показани на едно от заседанията на Специалната комисия, създадена по случая в 46-тото Народно събрание. Липсата на реакция на прокуратурата по отношение на полицейското насилие по време на протестите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно да прекрати мандата на главния прокурор Иван Гешев.

През август 2021 г. 46-ото Народно събрание осъди с декларация полицейското насилие и прие с пълно мнозинство решение, че главният прокурор Иван Гешев трябва да представи доклад за действията или бездействията на прокуратурата при протестите от лятото година по-рано. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.