„Безотговорността се шири до граници, до които нямаме представа”, каза още той

Цялото общество тъне в прокурорска мъгла, в която безотговорността се шири до граници, до които нямаме представа. Никой не може да упражни контрол. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира 116-те преписки и дела, за които МВР няма данни, след като са отишли в прокуратурата.

„Предполагам главният прокурор няма да остане безучастен и ще каже: „Ето, посягат на независимостта на българската прокуратура”. Това е позицията. Ние не казваме какво решение да вземе обвинението, но цялото общество иска да има решение - такова няма”, обясни силовият министър.

„Публикувахме още 15 случая за организирани престъпни групи, които не се движат. И то не от вчера, а от преди 4 години. И се питаме - тези групи са на свобода, те действат, работят на територията на страната и тъй като няма актове - нито на прокуратура, нито на съд, влезли в сила, те са свободни на практика, нищо не им пречи да продължават да се занимават с престъпна дейност. Това е изключително тревожно. Ние сме безпомощни да направим, каквото и да е било”, предупреди той.

Рашков обясни, че вместо да чакат някой да се произнесе, „който очевидно не желае”, предлагат промени в НПК, така че МВР да разследва и да не се блокира разследващата функция на държавата.

„Те я блокират на практика. Да не говорим, че като изпратим един материал от проверка, те си го слагат някъде в чекмеджетата, ние не знаем какво става”, добави още той.

„Това, че някой дава през ден, през два брифинг какво са разкрили, от коридорите на съдебната палата, няма нищо общо с това кой разследва в нашата страна. Прокуратурата участва в разследването, но кабинетно. На терена е друг - служителите на МВР”, уточни министърът. 

Мигрантският натиск

Силен мигрантски натиск по турската граница, отчете вътрешният министър. Заради това до дни предстои да бъдат изпратени военни, които да подсилят охраната.    

 

 

„Срязват определен участък от мрежата, за да преминават, когато нямат патрулиращи гранични служители. На 50 места едновременно се атакува границата, с цел да се премине”, посочи министърът.

По думите му страната ни ще има доста сериозни проблеми, ако допуснем мигрантите да навлязат на територията на България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.