Той остана единственият претендент за поста

Изборът за нов управител на БНБ е на финалната права. Депутатите решават дали Любомир Каримански ще оглави Народната банка. Депутатът от „Има такъв народ” остана единственият претендент за поста, след като кандидатът на „Продължаваме Промяната” - Андрей Гюров официално декларира отказа си. 

За да бъде избран Любомир Каримански, той трябва да получи подкрепата на половината от депутатите след последната им регистрация. Ако не събере достатъчно гласове, начело на БНБ остава досегашният управител Димитър Радев, а процедурата за избор на нов започва отначало. 

Редовното заседание на НС започна с декларации

В защита на кандидата си за шеф на Българската народна банка от „Има такъв народ” обясниха защо той е точният човек за поста.

„Г-н Каримански беше основният фактор държавата да има два бюджета в тежки времена. Не е мигнал нито една секунда, не знам дали някой може да си представи какво е да преправиш целия държавен бюджет”, заяви Тошко Йорданов.

В решаващите минути преди избора от партията на Слави Трифонов призоваха партньорите си да размислят и да подкрепят Любомир Каримански. „Ние сме част от коалицията и тя все още не се е разпаднала. В момента коалицията има представен кандидат”, добави Йорданов.

От опозицията се усъмниха в стабилността на коалицията заради избора на нов шеф на БНБ. „Това ще бъде върховна демонстрация на това как коалицията не може да вземе нито едно решение. Коалицията ви е пред разпад, даже пред саморазпад”,  посочи Десислава Атанасова.

По време на дебатите се чуха съмнения за тайни договорки. От БСП попитаха има ли такива между партньора им „Има такъв народ” и ГЕРБ-СДС.

„Ако подкрепите г-н Каримански, вие трябва да излезете и да кажете на цената на какво го правите. Сега вие ще подкрепите кандидата на групата, която ви нарича „Джипко-бибитко”, каза Георги Свиленски.

„Упреквате ни за собствената си некадърност и неразбирателство”, отбеляза Александър Иванов.

От „Продължаваме Промяната” призоваха за разум. „Да успеем да запазим достойнството и човешкото в себе си, в позициите си, постовете си и институциите, които защитаваме”, каза Искрен Митев.

„За” или „против” Любомир Каримански не казаха от „Демократична България”, но още преди старта на обсъждането отправиха призов към партньорите си.

„Надявам се, че след кратка почивка по Великденските празници, емоциите ще отстъпят, разумът ще се върне и ще можем да продължим да работим заедно”, заяви Христо Иванов.

От „Възраждане” имат друг мотив защо ще гласуват против Любомир Каримански. „Няма как да подкрепим кандидат, който ясно и точно ще работи за въвеждане на еврото в България”, категоричен бе Цончо Ганев.

Споровете стигнаха и до таблетки успокоителни, които от ГЕРБ-СДС дадоха на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов за това, че е повишил тон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.