ООН с още доказателства за извършени от Русия военни престъпления

58-ми ден на руската инвазия в Украйна. Москва се опитва да превземе южната част на страната и да отвори път към Приднестровието - сепаратистки регион в Източна Молдова. Руски генерал обяви, че страната му ще се опита да наложи пълен контрол на Южна Украйна и на източния регион Донбас.

Руските войски обстрелват с оръдия и ракети редица градове в източна Украйна. В 50-хилядния град Рубиже са разрушени жилищни и административни сгради, училища и детски градини.

"Разрушиха къщата ми. Нямам къде да живея. Завряхме се тук в мазето и не е от добър живот, да знаете”, казва Андрей, очевидец на събитията.

Боевете в Донбас се ожесточават

Москва е отхвърлила предложението на Украйна за примирие по време на великденските празници. През последните дни руските части са превзели 40 села в източна Украйна, но без да отбележат значителен военен успех.

„Те прехвърлят нови и нови батальони и тактически групи на наша територия. Дори се опитват да организират мобилизация в окупираните райони на Украйна. Никоя от тези стъпки няма да помогне на Русия във войната срещу нашата страна. Просто отлагат неизбежното”, коментира украинският президент Володимир Зеленски.

Световната банка оцени щетите от руската инвазия в Украйна на около 60 милиарда американски долара.

Путин към Шарл Мишел: Киев не позволява на войските в Мариупол да се предадат

„Заради настоящата икономическа криза и прекъснатите икономически връзки, ние ще се нуждаем от 7 милиарда долара финансова подкрепа месечно, за да се справим със загубите”, допълни Зеленски.

Междувременно сателитни снимки на американската компания Максар показват вероятни масови гробове край Маруипол. Според експерти, руските сили са изкопали няколко масови гроба, всеки дълъг по около 85 метра, в които може да са погребани телата на 9 хиляди души, убити в Мариупол.

„Това е кървава баня. Говорим за около 2343-ма цивилни, които са убити. И говорим за екзекуцията на повече от 300 други цивилни”, коментира Равина Шамдасани, говорител на Комисариата по човешките права в ООН. 

Според ООН, има все повече доказателства за извършени от Русия военни престъпления, включително безразборен обстрел и екзекуции.Безразборен обстрел вероятно е имало и от страна на Украйна, смята Върховният комисариат по човешките права.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: