Страната ни трябва да търси решения в сектора на ВЕИ

„Кризата с газа трябва да ни стимулира да забързаме прехода към декарбонизация”. Това обяви вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов.

По думите му страната трябва да търси алтернативни решения в сектора на възобновяемите енергийни  източници. Експерти смятат, че е нужно държавата да премахне административните пречки пред тези инвестиции.

Сандов: Може да се окаже, че в един момент имаме по-ниски цени на горивата

„Дали сменяйки въглища с газ е зелена трансформация, според мен - не е такава. Ако трансформацията е истинска от фосилни горива към ВЕИ, то тогава щеше да има по-малко зависимости на ЕС от внос на енергийни суровини. Зелената сделка и преходът към нисковъглеродна икономика спомагат - не наливат пари към Руската федерация и други авторитарни режими и правят по-висока енергийната сигурност и независимост”, каза още Сандов.

Мартин Димитров: Русия трябва да ни изплати неустойки за спрените газови доставки

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията най-добрата енергийна независимост е да развиваме собствените си ресурси.

„Най-евтините местни ресурси са възобновяемите енергийни източници, защото слънцето и вятърът са безплатни. За да постигнем това, трябва много домашно да свършим и да установим една ясна регулаторна рамка”, допълни експертът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова