Недоволството беше организирано чрез Facebook

Протест срещу вицепремиера Калина Константинова, след изявлението й в понеделник за бежанците. Напрежение се появи отново и по оста Президенство - Министерски съвет. Протестът беше организиран чрез Facebook и започна малко преди 19 часа. Хората топределят отношението на вицепремиера Калина Константинова към бежанците като „грубо и нехуманно”. В понеделник във видеообръщение тя заяви, че планът по преместването на украинците във вътрешността на страната ще бъде прекратен. Като причини посочи празните автобуси и влакове, с които бежанците трябваше да бъдат превозени до почивни станции у нас. Според украинската общност начинът, по който вицепремиерът се е обърнала към тях, е неприемлив.  От Президентството също дойде критика.

 След два дни полупразни рейсове и влакове, държавата втвърди позицията си към бежанците. „Прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Няма да позволя да тръгне повече нито един празен автобус, нито един празен вагон“, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

И заподозря умишлени действия срещу усилията на правителството.„Нашите възможности да предложим много повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. Закрилата е право, а не задължение“, посочи Константинова.

Тези думи на вицепремиера бяха посрещнати остро от Сдружението на украинските организации в България.

„Тонът на госпожа Константинова е под всякаква критика“, заяви Олена Коцева от Сдружение на украинските организации.

А поведението било назидателно и без чувство на съпричастност към бягащите от войната. „Хората, които са преживели обстрели… и са паникьосани и уплашени - искат да имат някаква сигурност. Те не искат да бъдат там, където няма достъп до медицина“, подчерта Коцева.

Критика към политиката на правителството дойде и от „Дондуков“ 2. „За мен доста недостойни изказвания във всякакви посоки, което не ни прави чест като държава“, категорична е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Йотова подходът на кабинета към бежанците е погрешен. „Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно, ще създаде проблеми“.

От Брюксел, премиерът Кирил Петков защити действията на кабинета. „Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа към бежанците в едни от най-хубавите хотели на България“.

Но добави, че е настъпил моментът за среща с реалността. „Българската държава не може да подкрепя до безкрай такова луксозно пребиваване, така че влизаме в една реалност, която е много по-близка до тази, която се очаква за бежанците“, посочи премиерът.

От украинската общност обаче настояха: "В целия Европейски съюз на всеки бежанец, на всяко семейство се дават пари…pод формата на карта с пари, както правят в Гърция, под формата на някакво финансиране на всеки човек и член на семейство, както правят всички държави, включително туристическите - Гърция, Италия, Хърватия”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.