Призивът бе отправен по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Съединените щати и Европа призоваха Русия да спре извършването на сексуално насилие от страна на руските войски в Украйна. Москва осъди тези твърдения като „лъжи“, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Призивът за прекратяване на насилието бе отправен по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, организирано от Албания, която в момента заема ротационното председателство.

"Русия трябва да спре изнасилванията, насилието и зверствата срещу цивилни и военни граждани в своите редици. Русия трябва да сложи край на тази безсъзнателна, непредизвикана война срещу народа на Украйна, и ние призоваваме Руската федерация да направи точно това", каза посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд.

100 ДНИ ВОЙНА: Експерти смятат, че краят на конфликта не е близо

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди "зверствата" на Русия. "Тези престъпления трябва да бъдат и ще бъдат наказани. За да потърсим отговорност от виновните, имаме нужда от доказателства, и сега помагаме за събирането им", каза той.

Той добави, че единствено Москва е "отговорна" за продоволствената световна криза, предизвикана от нахлуването на Русия.

Призивите принудиха посланика на Русия в ООН Василий Небензя да напусне залата. По-късно той бе заменен от свой заместник. Преди това Небензя отрече предполагаемите сексуални злоупотреби, извършени от руските сили в Украйна. „Обвиненията в сексуално насилие срещу руската армия се повтарят, но до момента не са предоставени никакви доказателства“, каза той.

Прамила Патън, специалният представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на война, призова сексуалните престъпления „в крайна сметка да бъдат отразени“ във всяко последващо мирно споразумение. „Това значи гаранции, че сексуалните насилници няма да получат амнистия“, каза Патън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.