Какви са причините за отит при възрастни и при деца

Възпалението на ушите е здравен проблем, който се обостря през лятото и може да вгорчи отпуската на всеки родител. Какви са причините за отит при възрастни и при деца. Как се лекува заболяването и кои са грешките, които може да допуснем мъчейки се да успокоим болката?

Според отоларинголога д-р Станислав Йорданов в момента по-често срещан е външен отит. "Той стартира през лятото когато посещаваме басейни и морета. Причината може да е замърсената вода, както и повишената влажност в ушния канал. Някои пациенти имат предразположеност. Препаратите за дезинфекция оказват дразнещо въздействие", обясни той.

От какво боледуват ушите: Най-често срещаните заболявания при деца и възрастни (ВИДЕО)

По думите му средният отит е предшестван от хрема и е застъпен най-вече при децата, докато външният се среща лятото,а причината е къпането в басейни. "При втория вид има силна болка при натиск или издърпване на ушната мида. Нараняванията също го причиняват. Ушите не се почистват с остри предмети", посочи медикът. Той призова при болка в ухото лятото, то да не се мокри повече.

Според него болката в ухото може да се обезболи, но е важно възможно по-скоро да се потърси лекарска помощ. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.