Междувременно се провежда и извънредно заседание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Тази вечер ще се състои извънредно заседание на правителството на Република Северна Македония и пресконференция на премиера на страната Димитър Ковачевски, обявиха от пресцентъра на правителството. На заседанието се очаква да бъде разгледано модифицираното предложение на френското председателство за начало на преговори с ЕС на Република Северна Македония, което днес е пристигнало официално в страната.

Междувременно се провежда и извънредно заседание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, откъдето казват, че нямат официална информация за предложението, но първоначалните им информации сочат, че не става дума за много различно от предишното предложение. 

По-рано днес на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили „с македонските и българските власти“ и въз основа на тези консултации той е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси. 

Макрон за България и Северна Македония: Мисля, че намерихме компромисно решение

„Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото", подчерта Макрон.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София и след консултации двете държави ще дадат окончателното си решение. 

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в модифицираното, но окончателно предложение на френското председателство са взети предвид забележките на Северна Македония, „но доколко и по какъв начин“, Османи не пожела да каже, уточнявайки, че още тази вечер ще ги представи на правителството и вероятно утре обществеността ще бъде запозната с тях. 

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

Трифонов след гласуването за РСМ: М**ната им на достойнството и националното самочувствие

Костадинов за решението на НС: Днес е ден за предателства

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА