Тя проследява тяхното развитие от миналото до наши дни

Документалната фотоизложба „Исторически паркове и градини на София“ е създадена в чест на първите паркостроители на столицата в  периода 1878-1939 г. Тя е на регионалния исторически музей в София. Снимките проследяват развитието на зелените площи на града, красотата на градините и парковете от миналото до наши дни. Те имат статут на паметници на културата и са защитени по Закона за културното наследство.

Sofia Summer Fest с богата програма през следващите 90 дни

Изложба с такава тематика се прави за първи път в музея за история на София, каза за „Социална мрежа” архитектът Валентина Върбанова. Тя допълни, че за столицата тези обекти са около 40 на брой.

Темите в изложбата били степенувани по важност. На първо място са Княжевските градини – първите градини след Освобождението. Има и тема „Изчезналите градини” на София. Друга интересна група са парковете на важни институции. В тази графа спада например паркът на Военното училище (сега Военна академия).

"Сточна гара" София оживява в проекта "Зеленият преход на гарите"

Архитект Върбанова обясни, че през годините модните тенденции при озеленяването са се променяли и това също е проследено в самата изложба. „Това е било изкуство – градинско-парковото изкуство”, обясни тя. Княз Фердинанд бил природолюбител и имал голям принос в озеленяването на българската столица, подчерта архитектът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.