Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми

Заливът „Корал” вече е защитена местност. Това става ясно от пост в социалната мрежа на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение „Да запазим Корал”. Решението обаче предизвика недоволството на рибарите в царево.

Решението за обявяването на акваторията пред плаж „Корал” в защитена местност с определен режим на ползване беше прието след обсъждане и с мотива, че е част от стратегията за опазване на морските екосистеми. То забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни лодки в залива в периода от 1 октомври до 1 март, което разгневи рибарите в Царево

„Да ни е честита новата корупционна схема. Не може да се нарушават интересите на хората от две общини в полза на 10 човека, които считат себе си за богоизбрани. В този район има най-много лодки от дребномащабния риболов. Това са около 340 броя”, каза Йордан Каракашев.

Борислав Сандов: ПП поканиха ИТН на среща, но такава не се състоя

Министърът на околната среда е категоричен, че от решението ползата е единствено за рибарите. „Имат полза да има защитени акватории. Тези защитени акватории са така наречените детски ясли за риби. Сигурно това е 1/50-а от техните рибни полета, които имат в морето”, посочи Сандов.

„Мен не ми е ясно как ще възстановите популацията на рибата.Ще я вържете ли там на тоя залив или нещо?”, попита рибарят Стефан Костадинов.

 

 

От Рибарските сдружения и общината негодуват, че все още заповедта не е публикувана в сайта на министерството.

„Въпросът ми е към г-н министъра в оставка - защо крие тази заповед, защо не я покаже, за да можем да видим кой е нейният номер. Защо е подписал изобщо такава заповед, която е противоконституционна, защото тя нарушава правата на български граждани”, попита кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Това е далеч от селото. Това е една много малка зона. Вие представяте ли си, че те са наистина точно до плажа стоят и ловят риба. Това въобще не е вярно”, категоричен е министърът на околната среда.

Ще обявят ли за защитена морската територия пред плаж "Корал"

Сандов отрече личен интерес към плаж „Корал”. „Личен интерес могат да имат онези, които са взели на концесия плажовете. Този плаж не е на концесия, защото по Закон не може да бъде на концесия”, уточни той.

Въпреки това рибарите са категорични

„Не се захващайте с нас, не се занимавайте с нас, защото ние сме сила”, предупреди Димитър Иванов.

„Да идва да си прибира вересиите от „Корал”, защото положението ще ескалира”, посочи Кольо Върбанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.