Правилото се въвежда със заповед на РЗИ

В София въвеждат задължителни маски в градския транспорт от понеделник. Това става със заповед на СРЗИ. Без предпазни средства могат да се возят само деца под 6 години. В София заразените вече са над 300 на 100 хиляди души, показват данните. 

Въвеждат временни противоепидемични мерки в София (ДОКУМЕНТ)

Вече беше въведено задължителното носене на маски в болници, аптеки, оптики и дрогерии, спазване на физическа дистанция и въвеждането на дистанционна работа там, където е възможно това. 

В Ямбол маските в градския транспорт са задължителни вече втори ден. В петък инспектори на РЗИ провериха доколко се спазва мярката. 

"Реално са предупреждаващи проверки за хората, които не са чули, не са видели, че има нова заповед. От понеделник нататък - ще се вземат вече по-серозни мерки и ще се организират съвместни проверки с органите на реда. И в случай на граждани без маска, ще се налагат санкци" подчерта Стела Иванова от РЗИ - Ямбол. 

Нарушители не липсват, казват контрольори. Но твърдят, че са безсилни да ги принудят да сложат маска. Част от хората твърдят, че не са разбрали за новото ограничение. Други пътници обаче спазват заповедта. 

Глобата за липса на маска е в размер на 300 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.