Според него служебното правителство ще направи неуспешен опит за възстановяване доставките от "Газпром"

От служебното правителство очаквам неуспешен опит за възстановяване доставките от "Газпром", който да завърши по много смешен начин. През новия отоплителен сезон парното няма да поскъпне допълнително. Това коментира енергийният експерт Васил Начев за "Офанзива". 

"Сделката за седемте танкера втечнен е под условие - следващото правителство да се съгласи, че сделката е достатъчно изгодна и да осигури терминали, на които да бъде разтоварен. Подготвят се псевдотаблици как Хенри Къб е евтин, а крайната цена - много висока. Това е поредният опит за привличане на внимание и да ни убеди, че без руски газ не може да съществуваме", заяви той. И допълни, че няма защо България да плаща за неупотребен газ на "Газпром". А по-скоро "Булгаргаз" трябва да предяви искове по нарушаване на договора за пропуснати полза.

Експерт: Цените на горивата ще слизат надолу

По думите му тъй като газът е с референтна цена Хенри Хъб, предстои да се види каква ще е премията между нея и добавката. "Тя максимум може да бъде 110%. Вчера цената беше 30 долара, трябва да добавим 16 за втечняване и транспорт. 110% върху тези 30 прави около 70 долара. На цена като включим 16-те, максимум до 80 долара може да дойде газът на терминала. В зависимост от газопреносната система имаме някъде около 5-6 лева на мегаватчас за транспорта", разкри Начев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.