Тя трябва да плати и глоба от 16 000 долара

Баскетболистката Бритни Грайнър бе осъдена на девет години затвор от съда в Русия за трафик и притежание на наркотици. Освен това тя трябва да плати и глоба от 16 000 долара, предава БТА.

Московски съд удължи ареста на известна американска баскетболистка

31-годишната Грайнър, която е двукратна олимпийска шампионка с тима на САЩ и една от големите звезди на Женската национална баскетболна асоциация, беше задържана през февруари на московското летище "Шереметиево", след като в багажа и беше открито шишенце с масло от канабис.

Според съда Грайнър е внесла забраненото вещество умишлено и с престъпни намерения и не прие оправданието на американката, която призна вината си, че случайно е сложила шишенцето в багажа. Освен това тя изтъкна и лекарско предписание за ползване на канабиса, което също не беше уважено от съда.

Максимално предвиденото наказание от руското законодателство беше 10 години, а прокуратурата поиска присъда от 9,5 години. По-рано тази година друг американски гражданин - Марк Фогел, беше осъден на 14 години затвор, след като също беше задържан с марихуана, която му е била предписана заради болки в гърба.

Известна американска баскетболистка арестувана с наркотици в Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече „неприемливо" осъждането от на американската баскетболна звезда. „Русия неправомерно задържа Бритни. Това е неприемливо и аз призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може тя да бъде със съпруга си, близките си, приятелите и съотборниците си", заяви Байдън в изявление.

Президентът на САЩ отново заяви, че ще „работи неуморно и ще преследва всички възможни пътища" за репатрирането на Гринър и на друг задържан в Русия американец - Пол Уилън. Съобщава се, че се водят преговори за размяна на двамата с руснаци, лишени от свобода в САЩ, включително с известния контрабандист на оръжие Виктор Бут, предава БГНЕС.

Междувременно защитата на Гринър заяви, че ще обжалва „неразумната" присъда. „Съдът напълно пренебрегна всички доказателства на защитата и най-вече признанието за вина", се казва в изявлението на екипа на защитата. „Присъдата е абсолютно необоснована. Със сигурност ще подадем жалба", заявяват от екипа на адвокатите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БТА; БГНЕС