Василев успя да изпревари в последните метри европейския шампион от 2021 година

Кристиан Василев спечели бронзов медал на скиф от Европейското първенство по гребане, което се провежда в Мюнхен, Германия.

Българинът измина дистанцията от 2000 метра за 7:16.37 мин, а благодарение на изключителния си финален спринт успя да изпревари в последните метри европейския шампион от 2021 година и световен първенец на 2019 -а Оливер Цайдлер от Германия.

30-годишният българин се движеше около четвърто-пето място почти през цялата гонка, но близо 500 м преди финала започна атака, като вдигна темпото до над 42 загребвания в минута, за да задмине британеца Греъм Томас и фаворита на домакините Цайдлер, който бе лидер по дистанцията до 200 метра преди финала.

Българин спечели сребро на Световното по гребане в Люцерн

Европейската титла спечели нидерландецът Мелвин Твелаар. През голяма част от дистанцията той се движеше на трета позиция. Твелаар обаче атакува мощно на финала и изпревари олимпийския шампион от Токио 2020 Стефанос Дускос от Гърция. Твелар стигна до златния медал с време 7:14.72 минути. Среброто остана за Дускос - 7:15.01 мин.

Преди месец Василев се окичи със сребро на Световната купа по гребане в Люцерн. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС