Драстични кадри от санитарните помещения показа досегашният управляващ екип

Две ръководства на ВМЗ-Сопот - старото и новото - спореха за вниманието на медиите. Това се случи по време на пресконференция този следобед, обявена от сутринта на територията на предприятието.

От едната страна в заседателната зала на оръжейницата бяха Венцислав Димитров, изп. директор на ДКК от вчера, и Иван Стоенчев, върнат от ДКК за изпълнителен директор също вчера.

Ключови рокади в ръководствата на ДКК, ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

От другата остана - досегашното ръководство. „Бях председател до вчера”, каза Мариян Йовчев, председател на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот досега и започна речта си, в която прочете цифри за финансовото и производственото състояние на дружеството.

”След началото на конфликта в Украйна фирми-посредници започнаха да изкупуват всичко, което се намира на склад в предприятието, включително и залежали изделия, закупени навремето от Министерството на отбраната. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - около 55 млн. лева. И понеже умишлено водим предприятието към фалит, сме актуализирали бизнес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента складовете са изметени и всичко още топло се предава на клиентите”, посочи Йовчев.

В заключение обяви: „В стабилно състояние сме - материално и производствено” и призова Иван Стоенчев да продължи програмата за подобряване на условията на труд.

Министърът на икономиката: ВМЗ-Сопот съзнателно се води към фалит

Досегашният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов продължи отчета в завода, като подчерта, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, макар че: „За два и половина месеца научих едно нещо - че нашият бизнес не обича шумотевица и блясък на прожекторите”.

На обвиненията от ДКК за множество назначения в предприятието Иванов отговори с цифри: направил е 222 назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 – в производството и 190 работници. Има и 13 стажанти.

Той прожектира и драстични кадри от санитарните помещения в завода. В тях се виждат бани с перденца вместо врати, тоалетни с олюпена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата. 

„Когато влязох за първи път в цеховете, помислих си, че съм попаднал в 19 век", добави Иван Иванов. Сега заводът е изчистен, условията са подобрени, на работниците от опасното производство се дава мляко и има строителна програма, посочи той. По нея той изрази надежда до септември да се поправят течащите покриви в цеховете.  

"Старото" ръководство е едва на два месеца. "Това е малка част, която можем да изнесем", заключиха представителите му.

"Новото" ръководство остана в залата и след пресконференцията на досегашния управляващ екип също говори пред медиите.

Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК, коментира, че не е извършил инспекция във ВМЗ, но е запознат с показания снимков материал: "Аз като новоназначен изпълнителен директор имам възможност само да наблюдавам отстрани процеса. От момента, в който съм вписан като изпълнителен директор, мога да направя инспекция”. Според Димитров е ясно, че трябва да се въведат подобрения в дружеството – и в производствените, и в битовите отношения.

А Иван Стоенчев каза: "Това, което видяхме като снимков материал, не е от сега. Ние го знаем. Да, много неща има какво да се подобрят в  дружеството, не може за две месеца това да стане. Но и не е нормално в последния момент да започнеш да правиш такива ремонти”.  

Той казва, че ще прегледат строителната програма, която е направило досегашното ръководството и ще я актуализират. Като един от големите проблеми в оръжейницата той очерта липсата на кадри.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.