Фестивал на документалното кино в Бургас

„За пета година правим този фестивал. Не може да се занимаваме само със сапунки, сериали и криминални сюжети. Имаме нужда да осмислим нашето минало и нашия делник по един различен начин. Със средствата на изкуството, но и със средствата на науката. Може би другите жанрове ще ни помогнат да забравим това, което ни се случва. Ние, с нашите филми, се опитваме да подтикнем публиката да го осмисли”. Това коментира професор Петър Стоянович в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

НА КИНО: Филмите, които заслужиха вниманието на критиците (ВИДЕО)

Той разказа, че самият фестивал работи в три направления. „Едното е състезателното кино. След това имаме една съпътстваща програма, която ограмотява бургазлии и гости на Бургас.  И третото направление е работата с местната гимназиална ученическа общност.  За тях имаме специални филми и специални лекции след това”.

„Адела Пеева е председател на нашето жури.То е и с чуждестранно, и с българско участие. Имаме няколко изключителни филми за постсъветското пространство. Също и много интересни филми от Западна Европа. Ще започнем фестивала с лента за пиара и идеологическата подготовка в кабинета на Уинстън Чърчил през Втората световна война. За програмата- от 18.09 до 22.09.2022, всеки ден следобед, по три прожекции, в Дома на нефтохимика в Бургас, вход безплатен”, завърши Стоянович.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook