Няма пострадали или щети

Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер удари източното крайбрежие на Тайван в събота, съобщи Геоложката служба на САЩ. Земетресението се случи малко след 21:30 часа местно време на около 50 километра северно от крайбрежния град Тайтунг на дълбочина 10 километра, твърди службата.

Местните медии първоначално съобщиха, че няма пострадали или щети от земетресението. Централното метеорологично бюро на Тайван посочи, че магнитудът е малко по-нисък - 6,4, но каза, че е по-плитък - 7,3 километра. Източният бряга на острова се залива от вълните на Тихия океан.

Китай прекрати военните си учения около Тайван

По-плитките земетресения да по-разрушителни, при тях се запазва натрупаната експлозивна енергия, която при дълбоките земетресения намалява, докато избие на повърхността.

Тайван редовно е удрян от земетресения, тъй като островът се намира близо до кръстовището на две тектонични плочи. Островът не издава предупреждения за цунами, освен ако земетресението е по-силно от магнитуд 7,0. Някои земетресения от 6,0 или повече могат да се окажат смъртоносни, въпреки че много зависи от това къде е земетресението и на каква дълбочина. Но американската геослужба изчисли, че има малка вероятност за жертви в събота, макар да не изключва възможни щети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС