Страната води преговори за членство в ЕС от 2014 г.

Европейският парламент ще поиска от Европейския съюз (ЕС) да спре преговорите за присъединяване със Сърбия, докато Сърбия не наложи санкции на Русия.

Това се посочва в проектодоклада за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване от 26 септември.

„Да се даде приоритет на привеждането в съответствие на присъединяващите се държави към общата външна политика и политика за сигурност на ЕС и да ес осъществи напредък в преговорите за присъединяване със Сърбия, само ако страната се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия“, се посочва в проекта.

В предложения документ сред компромисните изменения евродепутатите включиха и финансови условия.

По-нататъшната финансова подкрепа за Сърбия, както се посочва в текста, ще зависи от отношението на Белград към Москва, но също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и „приемането на ценностите и приоритетите на ЕС“.

Сърбия няма да признае референдумите в украинските региони

„Да се преразгледат всички фондове на ЕС за Сърбия в тази светлина, особено всички проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са напълно в съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС“, гласят компромисните изменения.

Уточнява се, че компромисните изменения са онези изменения, които са включени в окончателния проект и които са резултат от споразумение между основните политически групи и докладчиците в сянка.

Тези изменения винаги се гласуват при окончателното гласуване, тъй като са резултат от споразумение.

Сърбия е единствената държава в региона, която не е наложила санкции на Русия.

Тя води преговори за членство в ЕС от 2014 г. Върховенството на закона, както и отношенията с Косово се смятат за ключови елементи, които определят напредъка на процеса на присъединяване. Но от началото на войната в Украйна на 24 февруари, отношенията с Русия също станаха важни и те ще бъдат ключови за решението за откриване на нов клъстер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС